Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

WARFARIN OVOCE A ZELENINA

OBSAH

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mertlová.

Můžu jíst ovoce Kaki, když užívám Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, i kaki. Pouze některé druhy zeleniny a ovoce musíte hlídat. Kaki patří do skupiny, kterou musíte hlídat. Kaki obsahuje relativně vysoké hladiny vitamínu K; středně velké ovoce (200 gramů) obsahuje téměř 30 procent denní potřeby. Pokud tedy sníte kaki, musíte ten den omezit jinou potravinu, kterou máte ve svém jídelníčku, která má vyšší obsah vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří kapusta, zelí, ledový salát, okurky, rajčata, brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a med

Warfarin a jahody

I když jahody obsahují průměrně 11,1 μg vitaminu K1 ve100 g, je možné je konzumovat, ale nepřecpávat se jimi, jíst je v rozumné míře.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vostrá.

Dobrý den ?
starám se o tetu,která užívá warfarin.Co ji mám dávat k jídlu? Má k němu dobrý vztah.Ale má problémy ,nevychází ji dobře qvik.Má 2.1.1.6,23.1.1.9,20.2.1.8,30.3.1.2.Je poslaná na interní vyšetření.Zajímá mě co ji mám vařit a vůbec připravovat k jídlu aby se to srovnalo.Jaké smí čaje ,nebo pít pouze vodu.Co zelenina ovoce?
Děkuji moc za odpověĎ.Tetě je 69 roků.Užívá léky na štítnou žlázu Euhtyrox 50mikro. na tlak prestanceneo combi 5 mg/1,25 a warfarin
S pozdravem J.Vostrá neteř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro správnou funkci léku Warfarin je nezbytné, aby každý den teta přijala stravu s obsahem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů. Ne více, ale ani ne méně - každý den stejně. Obvyklá česká strava založená na mase, omáčce a přílohách z mouky (těstoviny, knedlíky) nebo rýže je chudá na vitamín K a jedno takové jídlo obsahuje do 10 mikrogramů vitamínu K. Vitamín K se tedy musí navíc doplňovat prostřednictvím zeleniny. Nejvíce vitamínu K obsahují zelí, kapusta, ledový salát, brokolice, chřest, jarní cibulky a okurky. Například tři listy zelí, kapusty nebo salátu obsahují 90 mikrogramů vitamínu K a hodí se tehdy, když víte, že ten den nebyla strava bohatá na zeleninu, tak to s tím lze rychle doplnit. Aby však byla strava zábavná a přesto obsahovala potřebné množství vitamínu K, tak zde máme připravené jídelníčky. Můžete je vidět tady:

- Jídelníček při Warfarinu: www.warfarin-dieta.c…
- Jídelníček na týden: www.warfarin-dieta.c…
- Jaký čaj se smí při Warfarinu: www.warfarin-dieta.c…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Medřický.

Prosím o sdělení, zda mohu používat mast z konopí na bolest kolena, užívám-li Warfarin. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravky aplikované na kůži nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Klidně tuto mast můžete používat dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a konopi

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÉ ÚČINKYCITRON,ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Švecova Romana.

dobry den ,mám vysoky cholesterol a slyšela jsem že citronova štava ma ucinny vliv na snížení,mužete mi poradit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.


Hezký večer,

takže od ledna se stravuji převážně syrovou stravou tzn. syrová zelenina, ovoce, štáva
z citronu s olivovým olejem a i česnekem a cholesterol mě klesl ze 7 na 4.2, ostatní krevní rozbory naprosto vynikající.. prý jako miminko :) ...

Zdroj: diskuze Léčivé účinkycitron,česnek

Warfarin a zázvor

Pro zachování čistoty cév bez sraženin je vhodné používat zázvorovité rostliny, protože obsahují látku gingerol, ale opět v přiměřeném množství bez denních výkyvů.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Jakékoliv ovoce se může při valfarinu konzumovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem se může jíst všechno, jen některé potraviny - ty zelené je potřeba hlídat.
Ať manžel jí jako do teď a počká na první výsledky při kontrole u lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a třešně

Třešně mají nízkou hladinu vitaminu K, což znamená, že je nepravděpodobné, že budou mít významný vliv na lék Warfarin. Jestliže jich však sníte nadměrné množství, můžete způsobit navýšení vitaminu K ve svém těle. Takže se vždy vyvarujte konzumace obrovského množství ovoce, i kdyby nemělo ovlivňovat léčbu Warfarinem.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Stehlík.

Dobrý den
prosím mohu sušené kiwi? Beru warfarin 5mg. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi je zelené, a jako vše zelené, i kiwi obsahuje vitamín K. Příjem vitamínu K musí být v případě léčby Warfarinem kontrolován. Jeden hrnek plný kousků čerstvého kiwi obsahuje 73 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit pro muže s Warfarinem je 120 mikrogramů tohoto vitamínu. Sušené kiwi obsahuje vitamín K stejně jako to čerstvé. Jíst ho můžete i když užíváte Warfarin, ale ten den, co si ho dáte, musíte omezit ostatní potraviny, které obsahují mnoho vitamínu K, obvykle to jsou ty zelené. Sušeného kiwi nesmíte sníst moc naráz, jen tolik, kolik ho je z jednoho až dvou plodů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce

Warfarin a hroznové víno

Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrdlička.

Dobrý den,u lékaře mi řekli že červená řepa s warfarinem není vhodná.Přitom tato plodina má malý obsah vitaminu K. Jak to prosím je? Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem musíte kontrolovat příjem vitamínu K. Muži by měli přijmout 120 mikrogramů vitamínu K za den a ženy 90 mikrogramů. Bulvy červené řepy i ředkvičky obsahují jen málo vitamínu K - 200 gramů bulev obsahuje 2,6 mikrogramů vitamínu K. Abyste dosáhl své hranice, tak byste musel sníst 9 kilogramů řepy a to nikdo za den nepozře. U řepy i ředkvičky jsou jedlé i listy, které již obsahují velké množství vitamínu K, ale jejich konzumace není v našich krajích obvyklá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zelenina

Warfarin a česnek

Česnek je znám mimo jiné jako oblíbený prostředek snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Tato jeho vlastnost je dána inhibicí shlukování krevních destiček. To však může zvýšit riziko zvýšené krvácivosti. Pacienti užívající Warfarin by se tedy měli vyhnout užívání jakéhokoli extraktu z česneku a neměli by konzumovat více než jeden stroužek česneku denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrdlička.

Dobrý den,u lékaře mi řekli že červená řepa s warfarinem není vhodná.Přitom tato plodina má malý obsah vitaminu K. Jak to prosím je? Díky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Warfarin a zelenina

Vhodné potraviny ve výživě

Bílé maso, ryby, rýže, zelenina, nekyselé ovoce, dýňová semínka, vlašské ořechy, listová zelenina, brokolice, špenát.

Doporučení:

  • Zelenina – kapusta, špenát, brokolice
  • Ryby – plody moře
  • Maso – jehněčí, hovězí
  • Zvěřina – jelení, srnčí
  • Vnitřnosti – játra

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

co mám jíst když užívám warfarin a skoro veškerá zelená zelenina je pro mně tabu a navíc nesnáším všechny léky na tu kyselinu močovou prosím porad te mi sami doktoři neví děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není pravda, že když užíváte Warfarin, tak nemůžete žádnou zeleninu. Při léčbě Warfarinem máte stanoven denní limit pro příjem vitamínu K na 90 mikrogramů. To jsou například tři zelné listy a nebo také 2 velké okurky salátovky nebo 10 velkých rajčat a nebo jeden ledový salát. Schválně si vzpomeňte, jestli takové množství zeleniny sníte každý den?
Při zvýšené kyselině močové nejvíce vadí maso, vnitřnosti, alkohol a kakao. Maso můžete nahradit čočkou, hrachem, cizrnou a fazolemi. Více používejte vajíčka, především bílky. A chroupejte nesolené arašídy. Ani jedna ze zde uvedených potravin neovlivňuje Warfarin, protože obsah vitamínu K je v nich zanedbatelný.
Zvýšená kyselina močová je důsledkem slabé funkce ledvin. Pijte proto více vody, než je pro vás přirozené. Když byste se teď napila sklenice vody, tak pokaždé si dejte ještě jednu navíc - na sílu. Nastavte si budík, který vám přes den bude pípat každou hodinu, aby vám připomněl, že se máte napít.
Držet dietu na kyselinu močovou i při Warfarinu znamená myslet jinak. Udělejte tento krok, a začněte přemýšlet nad svou stravou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová v krvi

Ovoce a zelenina

Stárnoucí pleť by měla být doslova „naložena“ v takových potravinách, jako je barevné ovoce a zelenina, neboť obsahují velké množství antioxidačního vitamínu C, který a zabraňuje předčasnému stárnutí. Vitamín C je také nezbytný pro výrobu kolagenu a udržuje pokožku vláčnou. Doporučují se zejména bobuloviny, červená paprika, brokolice, pomeranče apod.

Zdroj: Potraviny pro zdravé vlasy a kůži

Největší obsah vitamínu K

Vitamín K snižuje hladinu Warfarinu v krvi. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta, a zelená listová zelenina (špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP