Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

JAKE OVOCE MUŽU NA LEK WARFARINU

OBSAH

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den,

můžete mi, prosím, napsat, jaké ovoce a zeleninu nesmím jíst při užívání warfarinu?

Děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tibor.

Beru warfarin a hodnoty krve quicku jsou porad jine jake ovoce muzu a jake ne.

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Ovoce

Ovoce patří většinou do kategorie potravin bezpečných s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné jej až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růžena Hakelova.

Mám hypertenzy, a dnů, také cukrovku, piju Machta tea, neuskodi mi? A mužů citrus? Jaké ovoce, zeleniny, bych mohla jíst? Poraďte mi prosím. Děkuji. Tel. 603739010

Zdroj: diskuze Antibiotika amoksiklav a citrusy

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.

Dobrý den.Mám dotaz,zda může manžel při užívání Warfarinu 1steril.okurek k obědu,papriku a rajče.A co může z ovoce.Ze strachu, od února není ani ovoce ani zeleninu.Děkuji.CHytilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jíst vše co má rád. Důležité je, jíst to stále ve stejném množství beze změn po delší dobu. Každá změna jídelníčku by měla být konzultována s lékařem, který udělá kontrolní vyšetření srážlivosti krve. Ideální je vytvořit jídelníček na týden, po prvním týdnu ověřit srážlivost krve a pak několik týdnů s tímto jídelníčkem vydržet. Za několik týdnů vymyslet nový jídelníček, zase po prvním týdnu udělat kontrolní vyšetření srážlivosti krve a zase vydržet. Takhle stále dokola.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mertlová.

Můžu jíst ovoce Kaki, když užívám Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, i kaki. Pouze některé druhy zeleniny a ovoce musíte hlídat. Kaki patří do skupiny, kterou musíte hlídat. Kaki obsahuje relativně vysoké hladiny vitamínu K; středně velké ovoce (200 gramů) obsahuje téměř 30 procent denní potřeby. Pokud tedy sníte kaki, musíte ten den omezit jinou potravinu, kterou máte ve svém jídelníčku, která má vyšší obsah vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří kapusta, zelí, ledový salát, okurky, rajčata, brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a med

Warfarin a alkohol

Alkohol ve své podstatě zpomaluje účinky Warfarinu, což znamená, že pití alkoholu může vést k nahromadění léku ve vašem těle. Riziko se znásobuje, pokud máte i onemocnění jater. Jestliže během užívání Warfarinu budete pravidelně pít alkoholické nápoje, tak určitě svému zdraví neprospějete, Pití alkoholu by mělo být jen příležitostné. To znamená, že byste se měli vyvarovat pravidelného pití. Měli byste rovněž omezit množství, které pijete, na jednu nebo dvě dávky.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WOBENZYM-MUZE JEJ UZIVAT CLOVEK NA WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Haškova.

Chtěla bych se zeptat,jaké máte zkušenosti s užíváním tohoto přípravku po úrazech a při Warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym je po úrazech vhodný, protože přispívá ke zlepšení prokrvení tkání a zlepšuje činnost lymfatického systému. Wobenzym tak zkracuje dobu léčby. Bohužel díky těmto účinkům Wobenzym není možné jen tak kombinovat s Warfarinem. Společné užívání je možné, ale musí být trvalé a na začátku a na konci společné léčby musí být proveden test srážlivosti krve a přizpůsobeno dávkování Warfarinu. Proto je třeba obrátit se se svým záměrem užívat k Warfarinu i Wobenzym na svého lékaře, od kterého dostáváte předpis na Warfarin a naplánovat s ním začátek a trvání léčby Wobenzymem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Wobenzym-muze jej uzivat clovek na warfarinu?

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Nevhodné potraviny

Z jídelníčku škrtněte potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K (listová a košťálová zelenina, zelené čaje), ale zachovejte pestrou skladbu stravy se zastoupením potravin s nižším a stabilním obsahem tohoto vitaminu. Konzumujte mléčné výrobky, cereálie, pečivo, chléb, rýži, brambory, maso, ryby, vejce, ovoce, ze zeleniny rajčata, ředkvičky, kukuřici, cibuli, mrkev, květák, celer, cukety, z tuků spíše slunečnicový olej a v rozumné míře máslo (příliš mnoho mléčného tuku neprospívá cévám).

Vyvarujte se náhlých změn jídelníčku i jednorázových gastronomických excesů (kilo brokolice nebo špenátu na posezení opravdu ne).

Nepřehánějte to s alkoholem a natrvalo odložte cigaretu, abyste chránili cévy, kterým nikotin velmi škodí. Bez rizika ovlivnění účinnosti warfarinu je možné pít jeden drink denně (0,5 l piva, 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu), záleží však na celkovém zdravotním stavu – pití alkoholu proto vždy konzultujte se svým lékařem. Naopak nejvýznamnějším faktorem snižujícím účinek warfarinu je vysoký příjem vitaminu K potravou.

Zdroj: Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Tvarůžková.

Dobrý den. Užívám walfarin 5 mg a chtěta jsem se zeptat zda můžu pomeranče
a jestli můžu 1 pivo Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Množství vitamínu K v pomeranči je zanedbatelné a můžete ho jíst kolik chcete, i když užíváte Warfarin. Alkohol je škodlivý obecně, takže zde s opatrností. Alkohol může zhoršit případné problémy plynoucí z dietních pochybení. Jinými slovy, když sníte co nemáte, tak s alkoholem z toho může vzniknout závažný problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ANANAS A JINÉ TROPICKÉ OVOCE JAKO KOMPOT, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava Šnábl.

Mohu ananas a jiné tropické ovoce jako kompot.
Jaké prášky na bolest kloubů,zad mohu úzivat.Dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu můžete konzumovat veškeré tropické ovoce bez omezení včetně grapefruitu a jeho šťávy. Zavařené jako kompot i čerstvé. Ovoce obsahuje jen málo vitamínu K a nenarušuje tak váš dlouhodobý jídelní plán, v rámci kterého si hlídáte množství snědené zelené zeleniny.
Na bolest při Warfarinu můžete použít z volně prodejných léků pouze paracetamol v dávce 1 gram po pěti hodinách maximálně 4 gramy denně. Ostatní možnosti zmírnění bolesti jsou jen s léky na lékařský předpis, kdy lékař vyhodnotí interakci s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a ananas a jiné tropické ovoce jako kompot,

Tabulky ovoce s vysokým GI

Vhodně zvolená dieta je nutná jak v akutních stavech, tak u léčby chronických onemocnění. Veškeré ovoce (vyjma citronů) je potřeba započítat do denního příjmu sacharidů.

MÉNĚ VHODNÉ OVOCE

Mezi méně vhodné ovoce patří: banány, hroznové víno, ryngle, švestky, hrušky, cukrový meloun.

NEVHODNÉ OVOCE

Zcela nevhodné jsou: datle, fíky, kandované ovoce, sušené ovoce, sladké kompoty, džemy, marmelády.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Warfarin a česnek

Mezi rizikové bylinky a doplňky stravy patří při užívání Warfarinu: jinan dvoulaločný, zelený čaj, kopřiva, třezalka, ženšen, česnek, brusinky, šalvěj, andělika čínská, koenzym Q10, sója, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, enzymatické přípravky typu Wobenzymu, glukosamin, chondroitin, heřmánek, echinacea, vilcacora (kočičí dráp), některé směsi tradiční čínské medicíny, vyšší dávky vitaminů A, D, E, (≥ 400 IU/den), vitaminu C (≥ 500 mg/den).

Jak vyplývá z výčtu rizikových potravin, tak do této skupiny zapadá i česnek.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP