Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

NORMÁLNÍ HODNOTY TESTU QUICK

OBSAH

hodnoty quick testu

Quick test doma

K provedení testu Quick v domácích podmínkách budete potřebovat testovací proužky a přístroj CoaguChek. Každý testovací proužek má testovací oblast obsahující protrombinovou reagencii. Po nanesení krve se reagencie rozpustí a proběhne elektrochemická reakce, která se převede do hodnoty času srážení, která se zobrazí na displeji přístroje v jednotkách INR (International Normalized Ratio).

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem se usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby.

Cena přístroje CoaguChek je 17.600 Kč. Testovací proužky stojí 3000 Kč za 24 proužků. Aktuální cena je vidět zde: měření Quick doma cena. Přístroj i proužky mohou být hrazeny zdravotní pojišťovnou. Dotažte se u své zdravotní pojišťovny na podmínky získání úhrady .

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Normální hodnoty jaterních testů

ALT
AST
APTT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Výsledky INR vyšetření

U odebrané krve se hodnotí její srážlivá schopnost pomocí Quickova testu neboli testu INR. Jeho hodnota, velmi zjednodušeně řečeno, udává, kolikrát déle trvá, než se krev dotyčného člověka srazí oproti normálu:

  • INR 1 je norma – krev se při testu sráží za normální dobu;
  • INR 2 znamená, že krev se srazí za 2x delší dobu, než je norma;
  • INR 3 znamená 3x delší dobu atd.;
  • INR 4 a více rozhodně nejsou normální hodnoty, pokud bylo INR 5, znamená to, že se krev srážela 5x pomaleji, než je obvyklé.

Pro lékařské účely se INR udržuje na hodnotách 2–3. Při menším INR se dávka léku zvýší a naopak. Vyšetření INR může ukázat i předávkování.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Jaterní testy - normální hodnoty

Normální rozsah jaterních testů se může občas lišit mezi různými laboratořemi, takže není vždy možné porovnat výsledky přímo, pokud byly přijaty na různých místech. Také běžné rozsahy hodnot pro jaterní testy jsou často odlišné pro muže a ženy.

Zdroj: Jaterní testy

Diskuze

V diskuzi ODBĚR KRVE NA QUICK 3 4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Ungerová.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, do jaké doby po odběru krve se musí provést stanovení Quickova testu. Je možné krev transportovat z odběrového střediska autem do laboratoře? Děkuji za odpověĎ,Ungerová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odběr krve na quick 3 4

Jak snížit Quick

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby, a ten případně provede úpravu dosavadní léčby. Pacient sám si hodnoty může držet v normě správnou životosprávou bez zbytečných výkyvů a běhání na kontrolní odběry po 14 dnech.

Zdroj: Odběr krve na quick 3 4

Poradna

V naší poradně s názvem CRP V KRVI A JEHO HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Libošková.

Nemohu nikde najít co znamená nízká hladina CRP do 1 mg/l,ví to někdo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co znamená nízké CRP v krevním testu? Nízká hodnota C-reaktivního proteinu (CRP) v krevním testu nemá pro diagnózu žádnou hodnotu. CRP se v krvi zdravých osob prakticky nevyskytuje a zvyšuje se při zánětu. Proto hodnoty blízké nule ukazují pouze na to, že v těle není zánět nebo že test nebyl správně proveden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CRP v krvi a jeho hodnoty

Test PT

Quick test neboli PT test (Prothrombin Time – protrombinový čas) je test vnější a společné cesty. Udává rychlost přeměny protrombinu na trombin v důsledku působení tkáňového tromboplastinu (koagulační faktor III).

Provedení: Do dekalcifikované plazmy je přidán tkáňový tromboplastin spolu s přebytkem vápenatých iontů. Tímto způsobem se aktivuje vnější a poté společná cesta. Měří se čas do vzniku prvního vlákna fibrinové sraženiny. Výsledky testu se obvykle uvádí indexem INR (International Normalized Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr), tedy poměrem naměřeného času pacienta a normální hodnoty kontrolní plazmy. Komerčně dodávané typy tkáňového tromboplastinu (tkáňového faktoru III) se mezi sebou liší. Proto se do rovnice pro výpočet INR přidává faktor účinnosti použitého tromboplastinu.

Fyziologické hodnoty:

  • 12–15 s
  • INR: 0,8–1,2 (80–120 %)

Výsledný čas závisí na koncentraci jednotlivých koagulačních faktorů zevního i společného systému. Při zvýšené srážlivosti krve je INR nižší, při prodloužené srážlivosti (například při léčbě antivitaminem K) se INR zvyšuje.

Zdroj: Co je to kvik

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav vokáč.

Co znamená zkratka GGT ve výsledcích testů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

GGT znamená gama-glutamyltransferáza a její zvýšené hodnoty GGT v krvi se vyskytují především při onemocnění jater a žlučových cest. Ke zvýšení hodnot také dochází u alkoholiků. Více informací o GGT se dozvíte tady: www.ceskenemoci.cz/g…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy hodnoty

INR hodnoty

INR (z anglického International Normalised Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr) je laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času. Na počátku 80. let doporučila WHO používat pro výsledek vyšetření protrombinového času (Quick) v podobě INR, namísto vyjadřování v procentech.

INR se vypočítá z naměřeného koagulačního času pacienta srovnáním s hodnotou koagulace normální krevní plazmy. Pro výpočet je potřebná hodnota ISI použitého tromboplastinu. Tímto přepočtem se kompenzuje odlišná citlivost různých tromboplastinů na trhu.

Výpočet:

  • INR = (tP/tN) ISI
  • tP – čas srážení krve pacienta
  • tN – čas srážení normální plazmy
  • ISI – ISI použitého tromboplastinu

Hodnoty INR umožňují porovnání výsledků protrombinového času mezi laboratořemi při použití odlišných tromboplastinů nezávisle na použitém přístroji. Hodnota INR představuje násobek prodloužení koagulačního času (hodnota INR 2,0 je při dvojnásobném prodloužení času srážení). U osob s normálním srážením krve je hodnota INR 0,8–1,2. Pacienti, kteří užívají antikoagulační léčbu, mají hodnoty většinou mezi 2,0–3,0. Hodnoty INR nad 4,0 obecně znamenají předávkování kumariny.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Diskuze

V diskuzi CHRONICKY ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se mohu oočkovat proti žloutence, když mám chronickz ztučnělá játra a vysoké hodnoty testů, letím totiž do Afriky, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Já mám super zkušenost co se týče podpory funkce jater s ostropestřcem, beru ho v pilulkách od www.naturevia.cz, mají mimo to i super probiotika. Měla jsem špatné jaterní testy a po další kontrole mě doktorka chválila, že mi to pomáhá.

Zdroj: diskuze Chronicky ztučnělá játra

Hodnoty štítné žlázy

V krvi převažuje tyroxin, který je pravděpodobně spíše prohormonem, je totiž mnohem méně účinný a v cílových buňkách je přeměněn na trijodthyronin. Přirozený poměr hormonů T4 a T3 vyloučených do krve je asi 20 : 1. Jen velmi málo hormonů štítné žlázy je v krvi volně, většina je vázána na bílkoviny, čímž ztrácí biologickou aktivitu; jen volné hormony jsou fyziologicky účinné. Normální hladina celkových hormonů štítné žlázy v krvi je asi 100 nmol/l tyroxinu a 1,8 nmol/l v případě trijodthyroninu.

Biochemicky, odběrem krve se vyšetřují tyto hodnoty:

  • TSH (thyreotropin)
  • fT4 (volný tyroxin)
  • anti-TPO (protilátky proti tyreoperoxidáze)
  • TRAK (protilátky proti TSH-receptoru)
  • volný tyroxin = free T4 (FT4) – tyroxin nevázaný na bílkovinné přenašeče, tedy okamžitě dostupný buňkám, je obvykle zvýšen u hyperthyreózy a snížen při hypothyreóze
  • celkový tyroxin = total T4 – celkové množství tyroxinu v krvi, hodnocení zvýšených či snížených hodnot je stejné jako u volného tyroxinu, ale výsledek tohoto testu může být ovlivněn například těhotenstvím nebo užíváním hormonální antikoncepce
  • celkový trijodtyronin = total T3, volný trijodotyronin = free T3 (FT3) – stejné hodnocení jako u předchozích testů, opět je přesnějším ukazatelem hladina volného T3
  • tyroglobulin Tg – u zdravého nedetekovatelné nebo minimální množství, zvýšený u thyroiditidy nebo nádoru štítné žlázy, v tomto případě se používá také pro hodnocení úspěšnosti léčby

Rozmezí referenčních hodnot hladiny hormonů:

  • TSH normální hodnoty 0,37–5,0
  • fT3 normální hodnoty 3,4–6,3
  • fT4 normální hodnoty 9,8–23,1

Zdroj: Babské rady na štítnou žlázu

Poradna

V naší poradně s názvem LECBA WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Stuchlík.

Proč lékaři předepisuji walfarin když jsou léky , které neomezují konzumaci zeleniny ??????
Vyčetl jsem z textu -- Eliquis, Xarelto nebo Pradaxa --

Stále se píše o 90 mokrogramech vitamínu " K " jaké je to množství a jak to mám zjistit ??????????

Jan Stuchlík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

90 mikrogramů vitamínu K přijmete z normální denní vyvážené stravy, ze které vyloučíte nevhodné potraviny uvedené v článku. Nejlepší je, vytvořit si jídelníček na týden a ten pak rotovat 4 týdny. Na začátku (7. den) každého nového jídelníčku je potřeba nechat změřit srážlivost krve (quick test). Tím si ověřiíte, že se stravujete správně vzhledem k Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba walfarinem

GMD – glutamátdehydrogenáza

GMD je mitochondriální enzym, vyskytuje se také ve svalech, v mozku a leukocytech. Mění glutamát na oxoglutarát.

Normální hodnota GMD

  • muži: 0, 123 kat/l
  • ženy: 0,088 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Masivní vzestup GMD je projevem nekrózy jater nebo neoplazie.

Při obstrukcích a cholestáze rostou hodnoty až 10x (indukce tvorby enzymu v buňkách).

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CHEMICKÝ ROZBOR MOČE NORMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Berta.

prosím o zaslání chemického rozboru moče,normy a jednotlivé hodnoty-tabulky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Posílám obrázek kde jsou vidět normální hodnoty v moči.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Chemický rozbor moče normy

Vyšetření krve

Účinnost warfarinu se kontroluje z krevního náběru právě pomocí Quick testu neboli testu INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak například znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, to znamená, že se krev sráží 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování warfarinem je i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR je možné podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti warfarinu těžce poškodit plod nesmí být tato účinná látka užívána v těhotenství.

Zdroj: Co je to kvik

Poradna

V naší poradně s názvem HUSTOTA KRVE QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Purchart.

dlouhodobě se hodnota quick pohybuje kolem 2.poslední odběr ukázal hodnotu 3,61 dávkování se však nezměnilo. po 1/2,u 1,st 1 čtvr 1 pá 1 sob 1 ned 1 1/2. je to správné? Děkuji za odpověd. Zd.Purhart

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše otázka je velmi dobrá, ale musíte ji položit svému lékaři, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Jen on ví, kam má léčba cílit a pomůže vám nalézt příčinu vašeho vzestupu INR.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hustota krve quick

Norma CRP

Laboratoře mají své stupnice (tabulka) pro stanovení hodnoty CRP u dospělých, a to normálních a abnormálních hodnot. Obvykle platí, že pokud v těle nemáte zánět, nebudete mít měřitelnou hladinu CRP v krvi. Nicméně hodnoty do 5,0 mg/litr jsou považovány za normální hodnoty. V případě hladiny CRP v rozmezí od 5 do 30 mg/litr se jedná o virovou infekci (na tu se nepředepisují antibiotika, protože na ně nezabírají), a když vyjde hodnota CRP nad 30 mg/litr, jedná se s největší pravděpodobností o bakteriální infekci (někdy se uvádí, že hodnoty C-reaktivního proteinu v rozmezí 30–40 mg/litr jsou neurčité a o bakteriální infekci lze s jistotou hovořit až při hodnotách nad 40 mg/litr).

V případě vysoce citlivého testu hs-CRP pro účely rizika kardiovaskulárních onemocnění uvádí Americká asociace pro onemocnění srdce následující rozmezí:

  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi menší než 1 mg/litr, máte malé riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pohybuje-li se koncentrace hs-CRP v krvi v rozmezí 1 až 3 mg/litr, máte střední (průměrné) riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi vyšší než 3 mg/litr, hrozí u vás vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Protože se systémy a hodnoty používané jednotlivými laboratořemi liší, berte výše uvedené parametry jako orientační.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Diskuze

V diskuzi ODBĚRY QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Má praktická lékařka nemá přístroj na odběr z prstu (INR - quick) a já mám
již rozpíchané žíly...Proto sháním možnost, kam bych mohl na odběry
z pstu chodit? Mezi Kladnem a Rakovníkem. Poradíte? Díky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odběry quick

Normální hodnota

Zvýšené hodnoty sedimentace nad standardní mez jsou fyziologické, například během těhotenství nebo menstruace.

Fyziologické hodnoty

  • Muži: 2,0 – 10,0 mm / 1 hod
  • Ženy: 3,0 – 21,0 mm / 1 hod
  • Muži: 4,0 – 27,0 mm / 2 hod (NESRÁŽLIVÁ KREV)
  • Ženy: 7,0 – 48,0 mm / 2 hod (NESRÁŽLIVÁ KREV)

Zdroj: Krevní sedimentace

Zvýšené CRP

Pozitivní výsledek testu na CRP znamená, že ve vašem těle probíhá zánět. To může mít řadu různých příčin, mimo jiné například infekční virové nebo bakteriální onemocnění, zánětlivé autoimunitní onemocnění střev, infarkt myokardu, rakovina, lupus, pneumokokový zápal plic, revmatoidní artritida, tuberkulóza, revmatická horečka a podobně.

Hodnoty zvýšeného CRP

Pohybuje-li se výsledek testu do 8–10 jednotek, nejedná se s velkou pravděpodobností o bakteriální infekci. Lehce zvýšené CRP nad tyto hodnoty však mívají zdraví kuřáci, těhotné ženy, sportovci po velké fyzické zátěži, osoby s vysokoproteinovou dietou a pacienti s diabetem a depresemi.

Rozmezí hodnot od 8 do 30 jednotek (některé zdroje uvádějí do 35 až 38) je označováno jako takzvaná šedá zóna, kdy nelze jednoznačně odlišit původce choroby. Jsou-li naměřeny hodnoty v rozmezí této zóny, přiklání se lékaři po zvážení dalších symptomů spíše k virovému původu infekce.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Nevhodné potraviny

Měli byste vynechat veškerou konzumaci alkoholu. Také vynechejte výše zmíněnou zvěřinu, uzeniny, moučníky a smažené pokrmy, zapomeňte i na kynuté pečivo, čokoládu a ostré pokrmy.

Zdroj: Bilirubin a jeho normální hodnoty

U zdravého člověka

U zdravých lidí se hladina krevního cukru (glykémie) může pohybovat v průběhu 24 hodin v rozmezí hodnot 3,5 až 6,6 mmol v 1 litru krve. Fyziologické rozmezí je 4,0 až 5,5 mmol v 1 litru krve. Mírné zvýšení (k hodnotě 6,0) nemusí znamenat onemocnění touto chorobou, může být důsledkem vrozených projevů organismu. Pokud zná ošetřující lékař hodnoty glykémie i z dřívější doby a může srovnávat, je schopen říci, zda se jedná o možnou poruchu, nebo jde o normální stav. Ve většině případů však hodnoty z mládí nezná, a proto v takovém případě může nalezené hodnoty klasifikovat jako diabetes nebo minimálně jako prediabetes. V každém případě je žádoucí průběžné lékařské sledování.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Normální hladina cukru v krvi

Glykemie neboli správná hladina cukru v krvi se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l na lačno. Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka se snadno zjistí z kapky krve. Opakovaně se zvyšující hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykemie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Ideální je, když klient přijde na lačno, jedině tak lze získat co nejpřesnější údaje. Vycházet lze ale i z postprandiálního měření neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP