Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

OMEZENÍ PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

OBSAH

Co nejlépe pít během léčby Warfarinem

Bylinné čaje pijte pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen vůbec. Ovocné čaje lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje je rovněž možné pít bez omezení.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.

Dobry den,prosim o dopoved.muzu pecenou kachnu pri uzivani Warfarinu,dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, můžete. Maso neobsahuje téměř žádný vitamín K a proto ho můžete jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibuli je možné konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin. Cibule ale musí být zralá a nesmí být se zelenou natí. Takové ty jarní cibulky jsou bohužel nevhodné a při Warfarinu byste je neměla jíst vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání Warfarinu

Warfarin a alkohol

Alkohol ve své podstatě zpomaluje účinky Warfarinu, což znamená, že pití alkoholu může vést k nahromadění léku ve vašem těle. Riziko se znásobuje, pokud máte i onemocnění jater. Jestliže během užívání Warfarinu budete pravidelně pít alkoholické nápoje, tak určitě svému zdraví neprospějete, Pití alkoholu by mělo být jen příležitostné. To znamená, že byste se měli vyvarovat pravidelného pití. Měli byste rovněž omezit množství, které pijete, na jednu nebo dvě dávky.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PÍT PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kulová.

Dobrý den,týká se toto omezení pití čaje ze zázvoru i při užívání Balacogy a Eliquis,které mi byly naordinovány pro léčbu plicní hypertenze a srdečních chlopní.
Děkuji za odpověď
Kulová Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bylo hlášeno, že ve vzácných případech zázvorové produkty způsobují krvácení a jejich užívání s jinými léky, které mohou také mohou způsobit krvácení, jako je Apixaban (Eliquis), se může toto riziko zvýšit. Měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě, červená nebo černá dehtová stolice, nebo pokud vykašláváte nebo zvracíte čerstvou nebo sraženou krev, která vypadá jako mletá káva a nebo pociťujete silnou bolest hlavy a slabost.

Lék Balcoga, který obsahuje látku Sildenafil, zázvor nijak neovlivňuje. Zároveň se ani nijak neovlivňuje Balcoga s Eliquisem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Crmomanová.

Dobrý den,chci se zeptat zda můžu občast játrovou paštiku.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra, stejně jako všechny vnitřnosti neobsahují žádný vitamín K a můžete je jíst bez omezení. Paštika vyrobená z jater nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Stejně tak můžete bez omezení konzumovat jakékoliv maso, taky neobsahuje žádný vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu pri uzivani warfarinu rajsjou omacku krebovou omacku. koprovou omacku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omáčky můžete jíst bez omezení, i když užíváte Warfarin. Jen u rajské omáčky musíte započítat příjem vitamínu K v objemu přibližně 5 mikrogramů, přičemž za den musíte zkonzumovat 90 mikrogramů tohoto vitamínu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Brtek.

Mohu jíst při užívání Warfarin zvěřinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, můžete jíst jakékoli maso bez omezení, i když užíváte Warfarin. Zvěřina obsahuje jen velmi málo vitamínu K. Vařením se toto malé množství vitamínu K degraduje, takže s Warfarinem maso zveřiny i z ostatních zvířat nijak neinteraguje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta při používání léku warfarin

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela.

Dobrý deň, mamina berie warfarin 5 mg.
Chcela by som sa spýtať či môže jesť kuracie mäso (v akom množstve), hrach, jaternice a paštéty.
A či by si výnimočne mohla dopriať čínske jedlo?

ĎAKUJEM

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu se musí kontrolovat příjem vitamínu K. U žen je stanovena hranice příjmu na 90 mikrogramů denně. Vitamín K se vyskytuje v rostlinných potravinách, nejvíce pak v těch zelených. Maso a výrobky z něj obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K. Z vašeho výčtu je třeba kontrolovat jen hrách. Je-li hrách zelený, obsahuje velké množství vitamínu K, takže je třeba s ním počítat ve svém warfarinovém jídelníčku, aby se za celý den nepřekročilo množství vitamínu K nad stanovenou hranici. Čínské jídlo, pokud není v těstíčku, tak je obvykle skvěle vyvážené a je možné ho bez omezení konzumovat i při užívání Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Zásady stravování při Warfarinu

Pokud je u pacienta zahájena léčba Warfarinem, úplné vynechání zeleniny v potravě nezbytné není. Je důležité vědět, která zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu K, a tuto zeleninu pak nekonzumovat ve velkém množství jako hlavní jídlo. Jedná se zejména o listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák), kterou lze konzumovat pouze v menším množství – jako součást polévky, ozdoba. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují vysoké množství vitamínu K, ale v minimálním množství v polévce, k dochucení, nevadí. Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, oloupané okurky, brambory, houby. Dieta při antikoagulační léčbě nezakazuje konzumaci ovoce, až na výjimky, kterými jsou kiwi, sušené švestky, mango, maliny, ostružiny.

Co se nesmí jíst při užívání Warfarinu se dle nových výzkumných poznatků neřeší. Jsou pouze doporučení, ale ne omezení, jak bylo popsáno výše.

Zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Zásady stravování při Warfarinu spočívají v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Postup lege artis během užívání Warfarinu je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Není však vhodné celý týden zeleninu nejíst a pak si dát „zeleninový den“.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Beru warfarin chtěl přejít na pradaxu. Lepší lék na ředění krve. Mám diabetes. Mám jist zeleninu. U warfarin omezení. Martinblaha1976@post.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je sice omezení, co se týče zeleniny, ale neznamená to, že se nemůže jíst vůbec. U Warfarinu naopak musíte sníst dostatek zeleniy každý den, abyste dodržela stanovený limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Wobenzym a Pradaxa

Banány a Warfarin

Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE NA WARFARIN KEDLUBNA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Někde píší že ano třeba i kedlubnove zelí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kedlubna je při Warfarinu skvělá, protože neobsahuje téměř žádný vitamín K. Užíváte-li Warfarin, můžete jíst kedlubny bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Vitaminové doplňky

Některé vitaminové přípravky mohou obsahovat i 50 µg vitaminu K v denní dávce. Pozor je třeba dávat i na suplementy s výtažky ginkgo biloba nebo se zeleným čajem.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem POMERANČE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maňovská.

Dobrý den..
Užívám Warfarin a pokud mohu pít vodu s citrónem ,mohu jíst také popmeranče a pokud v omezeném množství tak kolik. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomeranče neobsahují téměř žádný vitamín K a tudíž jsou vzhledem k Warfarinu neškodné a mohou se konzumovat bez omezení. To samé platí i o pomerančové šťávě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Warfarin a česnek

Mezi rizikové bylinky a doplňky stravy patří při užívání Warfarinu: jinan dvoulaločný, zelený čaj, kopřiva, třezalka, ženšen, česnek, brusinky, šalvěj, andělika čínská, koenzym Q10, sója, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, enzymatické přípravky typu Wobenzymu, glukosamin, chondroitin, heřmánek, echinacea, vilcacora (kočičí dráp), některé směsi tradiční čínské medicíny, vyšší dávky vitaminů A, D, E, (≥ 400 IU/den), vitaminu C (≥ 500 mg/den).

Jak vyplývá z výčtu rizikových potravin, tak do této skupiny zapadá i česnek.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Bylinky místo Warfarinu

Existuje celá řada přírodních produktů, které ovlivňují krevní srážlivost v tom smyslu, že ji snižují. Z nejběžnějších jde o obyčejnou vodu, vitamín C, zelený i černý čaj, kajenský pepř, česnek, cibuli, kurkumu, kopr, hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, ginkgo bilobu a vitamín B6. Pokud jste zdraví, konzumací těchto produktů rozhodně chybu neuděláte, naopak snížíte riziko mrtvice a infarktu.

Warfarin a jeho alternativy jsou velmi účinné léky na ředění krve. Bylinky nikdy nedosáhnou jejich účinku a ani není možné srážlivost krve tak dobře regulovat při užívání bylinek jako při užívání Warfarinu.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Interakce Warfarinu

Pacienti užívající Warfarin by se měli poradit se svým lékařem, než začnou užívat jakýkoli nový lék, včetně volně prodejných (nepředepsaných) léků, rostlinných léků, vitamínů nebo jiných produktů. Mnoho léků totiž ovlivňuje účinnost Warfarinu, takže může dojít k příliš vysokému nebo nízkému účinku. Některé z volně prodejných léků, jako je například Ibuprofen, zvyšují antikoagulační účinek Warfarinu a zároveň zvyšují pravděpodobnost škodlivého krvácení.

Zdroj: Warfarin

Operace a drobné zákroky

Informujte všechny poskytovatele zdravotní péče o užívání Warfarinu. Pokud máte podstoupit chirurgický zákrok, zubní zákrok nebo jinou léčbu, nejspíše budete muset přestat s užíváním tohoto léku.

Zdroj: Warfarin

Warfarin a alkohol

Je povoleno pít jeden drink denně (0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu). Pozor, do tohoto množství zapadají i takové nápoje, jako je čaj s rumem či punčem.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Warfarin a citrony

Předpokládá se, že warfarinizaci mohou ovlivnit i vitaminy ve vyšší dávce: dávky vitaminu C > 500 mg/den snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin zřejmě tím, že omezují její vstřebávání. Proto při používání citronů do čaje používejte selský rozum a dávku nepřežeňte.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP