Informace od zdravotní sestry

MENU

  

WARFARIN

  

HODNOTY INR

  

DIETA

  

ALTERNATIVY

  
Téma

POREK

OBSAH

Vitamin K a Warfarin

Vitamin K je rozpustný v tucích, nemění se tepelnou úpravou. Významně ovlivňuje krevní srážlivost tím, že svou přítomností mění neúčinné formy koagulačních faktorů na účinné. Není v organismu uložen do zásoby, ale v těle se recykluje, čímž se předchází kolísání jeho hladiny. Vitamin K se běžně tvoří ve střevě, a tak je zaručena jeho stálá hladina. Největším zdrojem vitaminu K je listová zelenina – hlávkový salát, zelí, čínské zelí, dále špenát, květák, brokolice, petrželová nať, kopr, řeřicha, pórek.

V praxi to znamená, že v jídelníčku mohou být pravidelně přítomny i potraviny s vyšším obsahem vitaminu K, ale jejich příjem (a celkový příjem vitaminu K) by měl být každý den přibližně stejný. Lékař poté individuálně nastaví množství užívaného Warfarinu na základě jeho potřeby a bude pravidelně monitorovat správnost předepsané dávky. Tou nejdůležitější zásadou při užívání Warfarinu je proto pravidelný denní příjem přibližně stejného množství vitaminu K z potravin. Vyhněte se jakýmkoliv závažným změnám diety před konzultací s lékařem.

Zdroj: Warfarin a vitamín K

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,prosim mohu při Warfarinu porek. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, můžete, ale jen trochu. Pórek, jako vše zelené, obsahuje vitamín K. Jeden průměrně velký pórek obsahuje 42 mikrogramů vitamínu K. Při Warfarinu denní limit pro příjem vitamínu K nesmí překročit 120 mikrogramů pro muže a 90 pro ženy. Když během dne sníte dva pórky, tak jste dosáhl této hranice a v tom dni již nesmíte sníst nic rostlinného původu. Pórek tedy používejte jen v malém množství, například na ochucení chleba s máslem. Vůbec se nehodí například v pórkové polévce, kde ho můžete spřádat opravdu hodně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Antistresový salát

Kromě pomůcek odbourávající stres je dobré antistresově povzbudit organismus i pomocí stravy. Zkuste například netradiční, ale vynikající salátek, jehož přípravou zaměstnáte mysl i ruce, a navíc obohatíte svůj organismus o potřebné minerály, vitamíny a vlákninu, za což vám budou vděčná střeva a tělo se vám odvděčí zvýšenou imunitou, která pomůže nejen při odbourání stresu.

Ingredience: 2 skleničky naloženého celeru, 1 plechovka sterilované kukuřice, 1 ananas v plechovce, 1 pórek, 200 g bezlepkové šunky, 1 vajíčko (natvrdo), majonéza (Hellman´s)

Postup: Do misky vložíme slitý celer (nudličky), přidáme nakrájený pórek, kukuřici a nakrájenou šunku. Dále do misky prolisujeme nebo nadrobno nakrájíme vejce, přidáme ananas (kostičky) a majonézu. Vše pečlivě promícháme. Dle chuti je možno naředit tekutinou z ananasu. Samozřejmě můžete použít čerstvé ingredience.

Zdroj: Pomocníci proti stresu

Příprava

Nejprve si vše připravte, pak to půjde snadněji.

  • Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na proužky.
  • Hovězí maso nakrájíme na kostky cca 2-3 cm.
  • Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky.
  • Pokud spěcháte, můžete místo klasických rajčat použít cherry rajčata a jednoduše je jen rozčtvrtit.
    Nebo pokud máte čas, rajčata krátce blanšírujte, oloupejte, zbavte semínek, nakrájejte na kostičky. Semínka sceďte v sítku a šťávu slijte a nechte si ji na později.
  • Pórek nebo jarní cibulku rozpůlíme a nakrájíme na proužky.

Zdroj: Jak zavařit guláš

Potraviny s nízkým glykemickým indexem

Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, houby, pórek, sója, zelí, všechny druhy hlávkových salátů, avokádo, brokolice, syrová mrkev, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, olivy, ořechy, semínka, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, tmavá hořká čokoláda, sýry typu žervé, neslazený sójový jogurt, naklíčená čočka.

Zdroj: Citron a cukrovka

Jídelníček pro hubnutí

Snídaně

Vlažná voda s citrónem, 100 g rýžových burizonů rozpuštěných v sójovém mléce

Oběd

Zapečená jarní zelenina, čaj z heřmánku

Zapečená zelenina: 1 kedluben, 250 g mrkve, 1 l slané vody, 300g balíček mraženého hrášku, 2 polévkové lžíce oleje, 1 polévková lžíce nasekané petrželky, 250 g sýru Mozzarela.

Postup: Kedluben a mrkev omyjeme a oloupeme. Kedluben nakrájíme na špalíčky, mrkev na kolečka. Vaříme 15 minut ve slané vodě, vyjmeme a necháme okapat. Rozmrazíme hrášek. Rozehřejeme olej, přidáme zeleninu a petrželku a 5 minut podusíme. Mozzarelu nakrájíme na plátky, položíme na zeleninu a 5–8 minut zapékáme v předehřáté troubě nastavené na 200 °C.

Svačina

150 g bílého jogurtu a vmíchané hrozinky dle chuti

Večeře

Salát z čerstvého pórku s jablky a šípkový čaj

Salát z čerstvého pórku s jablky: 2 pórky, 2 středně velká jablka, 2 polévkové lžíce nasekaných lískových oříšků.

Zálivka: Šťáva z jednoho citrónu, 4 polévkové lžíce vody, 4 polévkové lžíce olivového oleje, mořská sůl, špetka cukru.

Postup: Pórek dobře omyjeme, nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Jablka omyjeme, vyřízneme jadřinec, rozkrájíme na osminky a nakrájíme do vějířků. Přísady na zálivku smícháme, zálivkou přelijeme pórek a jablka a promícháme.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Cizrna na paprice

Ingredience: 200 g sušené cizrny, 1 lžička sušené majoránky, 1–2 lžíce olivového oleje, 2 větší cibule nakrájené najemno, 1 lžíce sladké papriky, sůl, 1 větší pórek (nakrájený našikmo), 1 balení smetany nebo sójové smetany, šťáva z citronu k dochucení

Postup: Cizrnu propláchněte a namočte přes noc. Namáčecí vodu před vařením slijte, zbavíte se tím většiny látek, které nadýmají, a cizrnu zalijte přibližně litrem vody. Přidejte majoránku a dejte vařit do tlakového hrnce. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné. Uvařenou cizrnu sceďte, ale zhruba půl litru vývaru z jejího vaření nechte na omáčku.

Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli a sladkou papriku se lžičkou soli. Pozor, papriku neopékejte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujte na hodně hustou kaši. Propasírujte ji přes síto, vraťte do hrnce, přidejte zbývající nerozmixovanou cizrnu, pórek a společně krátce povařte. Nakonec zalijte smetanou, dochuťte solí a citronovou šťávou a krátce prohřejte.

Zdroj: Cizrna obsah purinů

Potraviny s nejnižším množstvím purinů

Mezi doporučené potraviny, respektive vhodné potraviny patří:

  • ovoce – třešně, jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče
  • zelenina – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo
  • houby
  • tmavé pečivo, knäckebrot, suchary
  • sušenky, bábovka, croissant, perník, závin
  • zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka
  • puding, zmrzlina
  • mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty
  • vejce
  • těstoviny, jáhly, pohanka, rýže
  • bílé konzervované fazole
  • džem, med, rozinky, mandle
  • hořčice
  • koroptev, krůta, holub, králík, zajíc
  • ryby – lín, sumec, platýs, úhoř

Zdroj: Co neobsahuje puriny

Obecné rady pro všechny

Pitím citronového džusu, který má močopudné účinky, zmírníte otoky kotníků způsobené zadržováním tekutin. Dalšími přírodními diuretiky jsou mrkev, pórek, okurky, cibule a tuříny.

Připravte si teplou koupel, do níž dáte šest kapek geraniového, šest kapek citronového a tři kapky rozmarýnového oleje (nepoužívejte rozmarýnový olej v prvních dvaceti týdnech těhotenství).

Pijte denně jeden nebo dva šálky vlažného až studeného čaje z pampeliškových listů a řebříčku obecného.

Užívejte potravinový doplněk s pampeliškou, která má močopudné účinky či s vojtěškou, která brání zadržování tekutin v těle.

Kdy je nutná návštěva lékaře:

  • Stav se nelepší, nebo se zhoršuje.
  • Příznaky se objevily po nasazení nových léků.
  • Otéká jen jeden kotník.
  • Máte bolesti a otoky ve slabinách a v podbřišku.
  • Trpíte dýchavičností.
  • Těhotenství.
  • Noha nebo chodidlo znecitliví a pociťujete mravenčení.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Potraviny snižující kyselinu močovou

Mezi potraviny, které pomáhají ke stabilizaci kyseliny močové patří:

  • ovoce – třešně, jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče
  • zelenina – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo
  • houby
  • tmavé pečivo, knäckebrot, suchary
  • sušenky, bábovka, croissant, perník, závin
  • zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka
  • pudink, zmrzlina
  • mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty
  • vejce
  • těstoviny, jáhly, pohanka, rýže
  • bílé konzervované fazole
  • džem, med, rozinky, mandle
  • hořčice
  • koroptev, krůta, holub, králík, zajíc
  • ryby – lín, sumec, platýs, úhoř
  • pito, pivo a přírodní víno jen v omezeném množství

Zdroj: Kyselina močová - dieta a jídelníček

Recept na rizoto od Zdeňka Pohlreicha

Ingredience: 300 g rýže, 1 dl bílého vína, 3 dl kuřecího vývaru, 2 šalotky, 1 pórek, 2 vejce, ocet, 100 g parmazánu, 20 g másla, sůl, pepř

Postup:

V hrnci rozehřejte olivový olej, orestujte na něm 2 šalotky.

Z bílé části pórku nakrájejte kolečka a vhoďte je k šalotce do hrnce, nechte zesklovatět.

Poté k zelenině přisypte rýži a chvilku orestujte, aby se všechna zrnka obalila tukem.

Osolte, opepřete a zalijte bílým vínem.

Až se alkohol vypaří, můžete rýži zalít vývarem. Vývar nechte pomalu vařit.

Jakmile se tekutina odpaří, opět trošku přilijte a postup opakujte do té doby, než bude rýže „al dente“, to znamená na skus.

Hrnec pak stáhněte z ohně, přidejte nastrouhaný parmazán a vmíchejte kousek másla.

V jiném kastrůlku přiveďte vodu k varu, kápněte do ní trochu octa a vyklopte do ní vejce. Žloutek se díky octu krásně obalí bílkem.

Vejce vyndejte, jakmile bílek ztuhne. Žloutek bude stále tekutý.

Zdroj: Rizoto Zdeňka Pohlreicha

Recepty podle Mačingové

Falešný bramborový salát z celeru především pro krevní skupinu A a 0: 3 dcl sterilizovaných okurek, 3 dcl sterilované mrkve s hráškem, středně velkou cibuli, ¼ většího celeru, 4 natvrdo vařená vejce, 1 jogurt, 1 smetana, sůl, pepř, citron, med.

Cibuli nakrájíme na proužky a spolu s kolečky okurek krátce povaříme ve vroucí vodě. Scedíme, dáme do misky a přimícháme scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolíme, opepříme, vmícháme na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti přidáme citron a med.

Hovězí guláš: 800 g hovězího masa na guláš, 400 g cibule, 5 stroužků česneku, 5 zrnek pepře, 0,5 dcl rostlinného oleje, půl lžičky mletého tymiánu, 3 bobkové listy, 3 polévkové lžíce rajského protlaku, 0,5 litru masového vývaru, sůl, pepř na ochucení.

Na oleji opražíme na kostky nakrájené maso, přidáme pokrájenou cibuli, opepříme a přidáme rajský protlak. Společně krátce opečeme a poté zalijeme masovým vývarem. Zakryjeme, snížíme teplotu a dvě hodiny dusíme. Dle chuti osolíme a opepříme.

Krůtí, kuřecí řízky na rozmarýnu: 4 řízky, 5 lžic rostlinného oleje, 1 brokolici, 2 celé pórky, 4 mrkve, chilli papričku, sůl, pepř, půl lžičky mletého rozmarýnu, petrželová nať, citronová šťáva.

Řízky naklepeme, potřeme olejem a na hodinu dáme odležet do lednice. Brokolici rozebereme na větší růžičky a nakrájíme je na plátky. Mrkev a pórek nakrájíme na kolečka, chilli papričku nadrobno nasekáme. Maso osolíme, okořeníme a na oleji opečeme. Maso vyjmeme a do výpeku dáme zeleninu, kterou 5 minut dusíme, podlijeme vodou, přidáme pórek a chilli papričku a dalších 5 minut dusíme. Nakonec maso přendáme na pekáč, vyklopíme na ně zeleninu, ochutíme citronem a mletým rozmarýnem a podle potřeby dosolíme. Vše společně prohřejeme v troubě a před podáváním posypeme petrželovou natí.

Zdroj: Dietní plán podle Mačingové

Jídelníček

Takto může vypadat jídelníček vedoucí ke snížení kyseliny močové v těle...

Pondělí

  • Snídaně: rohlík s nízkotučným sýrem
  • Svačina: jablko
  • Oběd: zeleninové rizoto
  • Svačina: nízkotučný jogurt
  • Večeře: zeleninový salát

Úterý

  • Snídaně: ovocný salát
  • Svačina: nízkotučný jogurt s ovocem
  • Oběd: libové maso a kuskus
  • Svačina: salátová okurka
  • Večeře: rohlík s medem

Středa

  • Snídaně: nízkotučný ovocný tvaroh
  • Svačina: hruška
  • Oběd: krupicová kaše (bez kakaa)
  • Svačina: červená a žlutá paprika
  • Večeře: jáhly

Čtvrtek

  • Snídaně: chléb s nízkotučným sýrem
  • Svačina: lesní ovoce
  • Oběd: karbanátky z dýně, rýže
  • Svačina: kiwi
  • Večeře: brokolicový krém

Pátek

  • Snídaně: rohlík a bílý nízkotučný jogurt
  • Svačina: banán
  • Oběd: zapečené brambory se zeleninou
  • Svačina: rajčatový salát
  • Večeře: pórek v těstíčku

Sobota

  • Snídaně: chleba s rukolou a sýrem
  • Svačina: jablko
  • Oběd: těstovinový salát
  • Svačina: salátová okurka
  • Večeře: zapečená plněná rajčata

Neděle

  • Snídaně: domácí bagetky s džemem
  • Svačina: tvaroh
  • Oběd: zapečená mrkev s mákem
  • Svačina: carpaccio z červené řepy
  • Večeře: rajská polévka

Zdroj: Kyselina močová - dieta a jídelníček

Jídelníček pro hubnutí

Snídaně

Po probuzení sklenka vlažné vody s citronem, 2 dl šťávy z grapefruitu, sójový rohlík s džemem

Oběd

Kotleta z lososa na pórku, káva bez kofeinu

Kotleta z lososa na pórku: 4 kotlety z lososa 200 g, šťáva z jednoho citronu, mořská sůl, 2 pórky, alobal, 4 čajové lžičky másla, 0,5 skleničky bílého vína, dílky citronu.

Postup: Kotlety z lososa omyjeme a osušíme. Pokapeme citronovou šťávou a mírně osolíme. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na jemné kroužky a přeložíme na 4 velké kousky alobalu. Na něj položíme jednotlivé kousky lososa, boční strany alobalu přitiskneme k sobě a přidáme máslo a víno. Alobal smotáme do pevných balíčků. Pečeme 8 až 10 minut na grilu, nebo 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Svačina

BIO jogurt s vločkami, sušenými fíky, hrozinkami a medem

Večeře

Bazalkové lívance, zelený čaj

Bazalkové lívance: 250 g celozrnné pšeničné mouky, mořská sůl, 0,25 l vody, 1 čajová lžička libečku, 2 polévkové lžíce bazalkových lístků, 6 polévkových lžic olivového oleje.

Postup: Z mouky, vody a koření vypracujeme hladké těsto a necháme odpočinout. Poté vytvoříme koule o průměru 5 cm a vytvoříme z nich ploché lívance. V pánvi rozpálíme trochu oleje a lívance po obou stranách opečeme do zlatova.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Recepty pro zdravé oči

Zeleninové rolky

Ingredience: mrkev, cuketa, pórek, avokádo, lístky salátu, nakládaný zázvor, žampiony, shoyu, rýžový papír

Postup: Zeleninu nakrájejte pomocí škrabky nebo ostrého nože na tenké proužky, žampiony na plátky a avokádo na měsíčky. Do většího plochého talíře nalejte trochu studené vody, namáčejte do ní po jednom rýžové papíry, stačí chvilka, neměly by být úplně měkké, protože se snadno trhají. Namočený rýžový papír položte na utěrku, ve spodní třetině navrstvěte listy salátu, avokádo, nakládaný zázvor, plátky žampionů. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň, potom levou a pravou stranu, čímž vám vzniknou rolky. Servírujte s mističkou naředěné shoyu omáčky a s wasabi. Chuť tohoto pokrmu bude podobná sushi.

Mrkvové rizoto

Ingredience: 400 g mrkve, 140 g celozrnné rýže, 2 šalotky, 250 g Ricotty, 2 vejce, strouhaný parmazán, 1 česnek, 1 snítka rozmarýnu, několik lístků šalvěje, olivový olej

Postup: Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařená, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmazánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, případně ještě osolíme a promícháme. Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou Ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmazánu, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C cca po dobu 20 minut. Podáváme jako samostatný chod.

Zeleninové brambory

Ingredience: 1 kg brambor, špetka soli, 2 pórky, 4 mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 160 g Eidamu, 1 zakysaná smetana

Postup: Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Vyjmeme, necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotové podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu.

Zdroj: Dieta na zdravé oči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


Warfarin-dieta

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP